Největší pták na světě je pštros; Tento druh je jediným zástupcem stejného rodu. Tito obří ptáci žijí ve volné přírodě, ale jsou přístupní domestikaci. Po přečtení tohoto článku zjistíte, proč jsou pozoruhodní a jak vypadá jejich život v jejich přirozeném prostředí.
Внешний вид
Vzhled pštrosa je velmi neobvyklý. Kromě velmi podobných kasuárů, jako je australský emu, vědci neidentifikovali další tvory s podobnými vlastnostmi. Za prvé, pštros vyniká svým mimořádným vzrůstem. Výška opeřeného těla je 1,8–2,7 metru. Hmotnost ptáka dosahuje 50–75 kg. Dlouhý krk umožňuje ptákům živit se vegetací na vrcholcích stromů a kopců. Zároveň je jejich hlava ve srovnání se zbytkem těla malá.
Oči jsou dostatečně velké, chráněné silnou vrstvou řas. Zobák je plochý. Ptačí mozek není větší než vlašský ořech. Zrak a sluch pštrosů jsou velmi dobře vyvinuté a jejich vysoký růst jim umožňuje vidět nebezpečí z dálky a varovat své druhy. Jsou schopni vidět na vzdálenost asi jednoho kilometru.
Pštros je pták, který nelétá. Slabý vývoj hrudníku a křídel, stejně jako velké tělo na váhu, mu nedovolí vzlétnout. Nicméně jezdí skvěle. Vysoké a silné nohy ptáka mu dávají schopnost dosáhnout rychlosti až 70 km / h v okamžicích nebezpečí. Na nohou jsou dva prsty. Jeden z nich je velký, končí ostrým drápem, druhý je o něco menší. Zrohovatělé skvrny kůže na prstech pomáhají ptákovi při chůzi. Spodní část nohou je pokryta šupinami. Peří pokrývá tělo a krk, nohy a hlava jsou pokryty jemným chmýřím. Rozpětí křídel dosahuje dvou metrů, ale na hrudní kosti není žádný kýl, který umožňuje vzlétnout ptákům. Vejce pštrosů jsou velmi velká, jejich hmotnost dosahuje jeden a půl až dva kilogramy. Skořápka je bílá, tvar vajíčka připomíná kouli. Skořápka je tak pevná, že unese váhu průměrného člověka. Na rozdíl od jiných ptáků mají pštrosi ve stavbě těla měchýř. Močová trubice se vyjme ze samostatného otvoru.
Stanoviště a životní styl
Pštrosi žijí v Africe, v savanách a polopouštích na jejím území. Dříve tito ptáci žili také v Sýrii a na Arabském poloostrově. Roviny, bažiny a pouště plné pohyblivého písku jsou místa, kterým se ptáci vyhýbají. Takový povrch neumožňuje drápatým tlapkám přilnout k povrchu a rychlost chůze a běhu je výrazně snížena. Pštrosi jsou stádová zvířata. V hejnu může být až padesát ptáků, všichni jsou přisedlí. Existuje mezi nimi hierarchie. Samec si vybere několik samic, přičemž jednu z nich vyzdvihne jako nejdůležitější. Během horkého dne a v noci hejno odpočívá. Ale soumrak je pro tyto ptáky nejproduktivnějším obdobím života.
Co jí
Pštros je všežravý pták. Raději si však vybírají rostlinnou potravu, některé savce a oblázky, které pomáhají jejich trávicímu systému vyrovnat se s trávením potravy.
Jedí následující rostlinné potraviny:
Pštrosi také jedí:
- želvy;
- hmyz;
- ještěrky;
- ptactvo;
- hlodavci.
Přírodní nepřátelé
Hlavní nebezpečí pro smečku představují predátoři: hyeny, gepardi, šakali a lvi. Supi mohou jíst i pštrosí vejce. A přestože jedna rána pštrosova velkého drápu může lva zranit, mláďata mají velmi nízkou míru přežití. To je hlavní důvod nízké populace těchto ptáků. Také pštrosi byli dlouho vyhlazeni pytláky kvůli neobvyklému peří pro fanoušky a fanoušky.
Reprodukce
Pštrosi se rozmnožují v období léto-podzim, přibližně od června do října. V této době začíná samec agresivně vnímat ostatní samce ze stáda, proto se rozpadne. Samec se může vrhnout na soupeře a pokusit se kopnout, ale se samicemi se chová dobře.
Hry na páření pro páry probíhají takto: samec široce roztáhne křídla a vydá zvuk jako řev. Poté padá na tlapky, mává křídly a střídavě sklání hlavu k ramenům.
Samec si pro své nové hejno vybere několik samic. Jednu z nich si vybere jako hlavní a pomůže jí vylíhnout mláďata. Samec vyhrabe pro hnízdo díru hlubokou až 60 centimetrů, vybaví ji větvemi, listím a dalším materiálem a počká, až hlavní samice naklade první vejce.
Pak sedí ve výklenku, zahřívá mláďata ve skořápce a zbytek samic mu mezitím nosí vejce do hnízda. Zajímavé je, že vejce hlavní samice jsou vždy ve středu hnízda. V jedné prohlubni může být až 25 pštrosích vajec. Inkubační doba trvá asi jeden a půl měsíce. Samec inkubuje vejce v noci a samice zahřívá vejce během dne. Tito ptáci prakticky nespí, maximálně 15 minut několikrát denně, takže jednu část dne mohou bez problémů líhnout mláďata a druhou hledat potravu a vodu.
Po šesti týdnech se objeví pštrosi. Proces líhnutí je velmi obtížný, protože malá kuřata potřebují prorazit velmi silnou skořápku 0,5 cm. Když se všechna kuřata vylíhnou, rodiče rozdrtí skořápku, na kterou se slétají mouchy – tento hmyz se stává první potravou pro kuřata.
Ihned po narození jsou jejich drobná štětinová pírka žlutošedá a mění barvu o dva roky. Hmotnost kuřat dosahuje 1,2 kg. Batolata se mohou okamžitě samostatně pohybovat a pomocí zraku se orientovat v prostoru. Zpočátku se kuřata živí pouze hmyzem a malými plazy. Jejich rodiče je chrání před predátory tím, že roztahují jejich obrovská křídla na zemi. S rodiči žijí mláďata až do věku dvou let, poté začnou dospívat a vytvářejí si vlastní páry.
Účel chovu doma
Dříve se afričtí farmáři pokoušeli chovat pštrosy jako tažnou sílu. Dospělý samec je schopen člověka zvednout a unést na koni potřebnou vzdálenost. Tito ptáci však vyžadují vysoké materiálové náklady a je obtížné je vycvičit, takže jsou nyní chováni pro maso, vejce, kůži a peří.
Pštrosí maso chutná jako hovězí, protože je tužší než ostatní ptáci. Používá se v některých exotických kuchyních.
Vejce se používají jak ve vaření, tak v umění. Jsou malované různými materiály, vyrábí se z nich suvenýry.
Pštrosí kůže je považována za elitní materiál díky své neobvyklé jemné struktuře. Vyrábí se z něj různé doplňky. Také tito ptáci jsou chováni v zoologických zahradách, čímž chrání populaci pštrosů před vyhynutím ve volné přírodě.
Spolu se lvy, slony a žirafami se symboly africké divoké zvěře stali obrovští ptáci. A přestože je nyní najdeme i u nás nejen v zoologických zahradách, ale i na farmách, jejich exotický vzhled je stále úžasný.
Africký pštros (Struthio camelus) je úžasný pták v mnoha ohledech. Jedná se o největšího zástupce ptáků, který snáší rekordně velká vejce. Navíc pštrosi běhají rychleji než všichni ostatní ptáci a dosahují rychlosti až 65-70 km/h.
Původ druhu a popis

Foto: Pštros africký
Pštros je jediným žijícím zástupcem čeledi Struthionidae a rodu Struthio. Pštrosi sdílejí svou skupinu Struthioniformes s emu, nandu, kiwi a dalšími ptáky nadřádu běžci – hladkonosí (bezkýlí) ptáci. Nejstarší fosílie pštrosovitého ptáka nalezená v Německu byla identifikována jako středoevropský paleotis ze středního eocénu, nelétavý pták vysoký 1,2 m.
Video: Pštros africký
Podobné nálezy v eocénních depozitech Evropy a moocenních depozitech Asie naznačují širokou distribuci pštrosů v intervalu před 56,0 až 33,9 miliony let mimo Afriku:
- na Hindustanském poloostrově;
- v západní a střední Asii;
- na jihu východní Evropy.
Vědci se shodli, že létající předkové moderních pštrosů se živili na zemi a byli vynikajícími sprintermi. Vymírání starověkých luskounů postupně vedlo k vymizení konkurence o potravu, takže ptáci se zvětšili a schopnost létat prostě přestala být nezbytná.
Vzhled a vlastnosti

Foto: Afričtí pštrosi
Pštrosi jsou klasifikováni jako ptáci nadřádu běžci – nelétaví ptáci, s plochou hrudní kostí bez kýlu, ke které jsou u ostatních ptáků připojeny křídelní svaly. Ve věku jednoho roku váží pštrosi asi 45 kg. Hmotnost dospělého ptáka je od 90 do 130 kg. Růst sexuálně zralých samců (od 2 do 4 let) se pohybuje od 1,8 do 2,7 metrů a u samic – od 1,7 do 2 metrů. Průměrná délka života pštrosa je 30-40 let, i když existují staletí, kteří žijí až 50 let.
Silné nohy pštrosa jsou bez peří. Pták má dva prsty na každé noze (zatímco většina ptáků má čtyři) a nehet velkého vnitřního prstu připomíná kopyto. Tato vlastnost kostry vznikla v průběhu evoluce a určuje vynikající sprinterské schopnosti pštrosů. Svalnaté nohy pomáhají zvířeti zrychlit na 70 km / h. Křídla pštrosů s rozpětím kolem dvou metrů se nepoužívají k letu miliony let. Obří křídla ale přitahují pozornost partnerů v období páření a poskytují slepicím stín.
Dospělí pštrosi mají úžasnou tepelnou toleranci a bez většího stresu vydrží teploty až 56°C.
Měkké a volné peří dospělých samců je většinou černé, s bílými špičkami na koncích křídel a ocasu. Samice a mladí samci jsou šedohnědí. Hlava a krk pštrosů jsou téměř nahé, ale pokryté tenkou vrstvou prachového peří. Oči pštrosa dosahují velikosti kulečníkových koulí. V lebce zabírají tolik místa, že pštrosův mozek je menší než kterákoli z jeho očních bulv. I když je pštrosí vejce největší ze všech vajec, v poměru k velikosti samotného ptáka zdaleka není na prvním místě. Vejce o hmotnosti několika kilogramů je pouze o 1 % těžší než samice. Naproti tomu vejce kiwi, největší ve srovnání s matkou, tvoří 15–20 % její tělesné hmotnosti.
Kde žije pštros africký?

Foto: Černý africký pštros
Neschopnost létat omezuje rozsah afrického pštrosa na savanu, polosuché pláně a otevřené pastviny Afriky. V hustém lesním tropickém ekosystému pták jednoduše není schopen včas zaznamenat hrozbu. Ale v otevřeném prostoru, silné nohy a vynikající zrak umožňují pštrosovi snadno odhalit a předjet mnoho predátorů.
Na kontinentu jižně od Sahary žijí čtyři odlišné poddruhy pštrosa. Severoafrický pštros žije v severní části Afriky: od západního pobřeží po určité oblasti na východě. Somálský a masajský poddruh pštrosů žije ve východní části kontinentu. Somálský pštros je také běžný severně od Masajů, v Africkém rohu. Pštros jihoafrický žije v jihozápadní Africe.
Další uznávaný poddruh, blízkovýchodní nebo arabský pštros, byl objeven v částech Sýrie a Arabského poloostrova teprve v roce 1966. Jeho zástupci byli velikostí o něco nižší než severoafrický pštros. Bohužel v důsledku silného vysychání, rozsáhlého pytláctví a používání střelných zbraní v této oblasti byl poddruh zcela vymazán z povrchu zemského.
Co jí africký pštros?

Foto: Nelétavý všežravý pták Pštros africký
Základem stravy pštrosů jsou různé bylinné rostliny, semena, keře, ovoce, květiny, vaječníky a plody. Někdy zvíře uloví hmyz, hady, ještěrky, drobné hlodavce, tzn. takovou kořist, kterou jsou schopni spolknout celou. V obzvláště suchých měsících se pštros dokáže obejít bez vody několik dní, spokojí se s vlhkostí, kterou rostliny obsahují.
Vzhledem k tomu, že pštrosi mají schopnost drtit potravu, pro kterou jsou zvyklí polykat malé oblázky, a nejsou rozmazlení nadbytkem vegetace, mohou jíst to, co jiná zvířata nejsou schopna strávit. Pštrosi „sežerou“ téměř vše, co jim přijde do cesty, často polykají nábojnice, golfové míčky, lahve a další drobnosti.
Vlastnosti charakteru a životního stylu

Foto: Skupina afrických pštrosů
Aby přežil, je africký pštros kočovný, neustále se pohybuje a hledá dostatek bobulí, bylin, semen a hmyzu. Pštrosí komunity mají zpravidla své tábory v blízkosti vodních ploch, takže je lze často vidět v blízkosti slonů a antilop. Pro druhé jmenované je takové sousedství obzvláště výhodné, protože hlasitý křik pštrosa často varuje zvířata před možným nebezpečím.
Během zimních měsíců se ptáci toulají v párech nebo sami, ale během období rozmnožování a během období monzunů tvoří vždy skupiny 5 až 100 jedinců. Tyto skupiny často cestují po stopách jiných býložravců. Ve skupině dominuje jeden hlavní samec, který brání území. Může mít jednu nebo více dominantních samic.
Sociální struktura a reprodukce

Foto: Pštros africký s potomky
Pštrosi obvykle žijí ve skupinách 5-10 jedinců. V čele stáda je dominantní samec, který hlídá obsazené území, a jeho samice. Hlasitý a hluboký varovný signál samce z dálky může být zaměněn za řev lva. V období rozmnožování (březen až září) samec předvádí rituální pářící tanec, kdy třese křídly a ocasními pery. Pokud je vyvolený oporný, připraví samec pro vybavení hnízda mělkou jamku, do které samice naklade asi 7-10 vajec.
Každé vejce je dlouhé 15 cm a váží 1,5 kg. Pštrosí vejce jsou největší na světě!
Manželský pár pštrosů postupně inkubuje vejce. Aby se zabránilo nalezení hnízda, inkubují vajíčka samice ve dne a samci v noci. Faktem je, že šedé, diskrétní opeření samice splývá s pískem, zatímco černý samec je v noci téměř neviditelný. Pokud se podaří vajíčka zachránit před nájezdy hyen, šakalů a supů, po 6 týdnech se rodí mláďata. Pštrosi se rodí velikosti kuřete a každý měsíc dorůstají až 30 cm! V šesti měsících dosáhnou mladí pštrosi velikosti svých rodičů.
Přirození nepřátelé afrického pštrosa

Foto: Pštros africký
V přírodě mají pštrosi málo nepřátel, protože pták je vyzbrojen poměrně působivým arzenálem: silné tlapy s drápy, silná křídla a zobák. Dospělí pštrosi se stávají kořistí predátorů jen zřídka, pouze když se jim podaří ptáka přepadnout a náhle zaútočit zezadu. Nejčastěji nebezpečí hrozí snůškami s potomky a novorozenými mláďaty.
Kromě šakalů, hyen a supů, kteří ničí hnízda, na bezbranná mláďata útočí lvi, leopardi a afričtí psi hyenovití. Zcela bezbranná novorozená mláďata může sežrat každý dravec. Proto se pštrosi naučili být mazaní. Při sebemenším nebezpečí spadnou na zem a bez pohybu zmrznou. V domnění, že mláďata jsou mrtvá, je dravci obcházejí.
I když se dospělý pštros dokáže ubránit mnoha nepřátelům, v případě nebezpečí raději uteče. Je však třeba poznamenat, že pštrosi projevují takové chování pouze mimo období hnízdění. Vylíhnutím zdiva a následnou péčí o potomky se z nich stanou zoufale odvážní a agresivní rodiče. Během této doby nemůže být o opuštění hnízda řeč.
Pštros okamžitě reaguje na jakoukoli potenciální hrozbu. Aby zastrašil nepřítele, pták otevře svá křídla, a pokud je to nutné, vrhne se na nepřítele a pošlape ho tlapkami. Dospělý pštrosí samec může jednou ranou rozbít lebku jakéhokoli dravce, k tomu přidejte obrovskou rychlost, kterou pták vyvíjí zcela přirozeně. Ani jeden obyvatel savany si netroufne pustit se do otevřeného boje s pštrosem. Jen málokdo využívá ptačí krátkozrakost.
Hyeny a šakalové organizují skutečné nájezdy na pštrosí hnízda a zatímco někteří odvádějí pozornost oběti, jiní ukradnou vejce zezadu.
Stav populace a druhů

Foto: Černý africký pštros
V 18. století bylo pštrosí peří mezi ženami tak oblíbené, že pštrosi začali ze severní Afriky mizet. Nebýt umělého odchovu, který začal v roce 1838, největší pták dnešního světa by pravděpodobně zcela vymřel.
V současné době je pštros africký uveden v Červené knize IUCN, protože divoká populace neustále klesá. Poddruh je ohrožen ztrátou stanovišť v důsledku lidských zásahů: expanze zemědělství, výstavba nových osad a silnic. Kromě toho jsou ptáci stále loveni pro své peří, kůži, pštrosí maso, vejce a tuk, o kterých se v Somálsku věří, že léčí AIDS a cukrovku.
ochrana pštrosa afrického

Foto: Jak vypadá africký pštros
Populace volně žijícího pštrosa afrického v důsledku lidských zásahů do přírodního prostředí a neustálého pronásledování, kterému je na kontinentu vystaven nejen kvůli cennému opeření, ale také kvůli získávání vajec a masa k jídlu, postupně klesá . Ještě před sto lety obývali pštrosi celou periferii Sahary – a to je 18 zemí. Postupem času se toto číslo snížilo na 6. I v těchto 6 státech pták bojuje o přežití.
SCF, Sahara Conservation Foundation, zahájila mezinárodní výzvu k záchraně této jedinečné populace a navrácení pštrosa do volné přírody. Saharský fond na ochranu přírody a jeho partneři do dnešního dne výrazně pokročili v ochraně pštrosa afrického. Organizace přijala řadu opatření k výstavbě nových budov školky, provedla řadu konzultací o chovu ptáků v zajetí a poskytla pomoc Národní zoo Niger při chovu pštrosů.
V rámci projektu byly provedeny práce na vytvoření plnohodnotné školky ve vesnici Kelle na východě země. Díky podpoře Ministerstva životního prostředí Nigeru byly desítky ptáků chovaných ve školkách vypuštěny na území národních rezervací v jejich přirozeném prostředí.
vidět skutečné Africký pštros možné nejen na africkém kontinentu. Přestože se tam nachází obrovské množství pštrosích chovů – v Jihoafrické republice. Dnes lze pštrosí farmy nalézt v Americe, Evropě a dokonce i v Rusku. Četné domácí “safari” farmy zvou návštěvníky, aby se seznámili s hrdým a úžasným ptákem, aniž by opustili zemi.




