Husa husa: foto, popis

V tomto článku se budeme zabývat divokou husou, jejími vlastnostmi, životním stylem a opatřeními na ochranu tohoto ptáka. Jedním ze zajímavých zástupců divokého zvířecího světa ptáků je fazolová husa. Bird patří do řádu Anseriformes.

Husa-Pták-Husa-Fazole-Husa-Životní styl-a-Habitat-1

Při povrchním pozorování se může zdát, že se jedná o obyčejnou šedou husu. Ale při bližším zkoumání jsou rozdíly vidět dostatečně. Velikost takových ptáků je mnohem větší: samci často váží více než 5 kg, i když samice jsou obvykle menší.

Jak si můžeš být jistý fotka fazole husa, zobák těchto tvorů je černý, vyznačuje se oranžovým pruhem probíhajícím podélně uprostřed a břišní peří jsou odlišena bílou barvou. Tento druh ptáků je vědci rozdělen do několika poddruhů. fazolové husy, šedá s nahnědlými odstíny – obvyklá barva jejich opeření se liší především intenzitou zbarvení.

Husa-Pták-Husa-Fazole-Husa-Životní styl-a-Habitat-2

Jejich oblíbená hnízdiště se také liší, stejně jako některá další znamení. Tito stěhovaví ptáci dávají přednost trávení příznivého období roku v severních oblastech euroasijského kontinentu, které se šíří z Grónska na Dálný východ.

Na přezimování se stahují spíše do teplejších zemí Evropy. A také čekání na krutou zimu, fazolová husa živá dále na východ až do určitých oblastí Japonska a Číny. Obvyklým prostředím pro tyto ptáky jsou rozlohy tundry, kde bydlí husy, obývající břehy nádrží, lesní horské bystřiny a jezera, mechem porostlé bažinaté oblasti a říční údolí.

Husa-Pták-Husa-Fazole-Husa-Životní styl-a-Habitat-3

Fazolová husa krátkozobá považován za jeden z poddruhů ptačích druhů, které popisujeme. Tito ptáci se svým vzhledem vyznačují růžovou barvou končetin a pruhy na výrazně zkráceném zobáku a také světlejšími odstíny opeření. Délka těla těchto ptáků je asi 70 cm a hmotnost je přibližně 2,5 kg, v některých případech o něco více.

Větší ptáci jsou poddruhem husy lesní. Jejich rozměry v některých případech dosahují až 90 cm a jejich hmotnost je až 4,5 kg. Barevné provedení opeření je s hnědými a buffy odstíny, boky jsou tmavé, břicho je bílé. Stejně jako všichni zástupci tohoto druhu, lesní husa má dvoubarevný zobák.

Charakter a životní styl

Jako vodní ptactvo fazolová husa přitom není silně vázán na vodní prostředí. Obvykle plavou večer a tráví celý den na souši, kde se cítí dobře, rychle se pohybují a skáčou mezi loukami.

READ
Astilba - fotografie s popisem odrůd Arends, Japonec, Číňan, Ametyst, Montgomery, Gloria Purpurea, Weiss Gloria, video

Husa-Pták-Husa-Fazole-Husa-Životní styl-a-Habitat-4

A i v případě nebezpečí fazolová husa raději podnikne rychlý let, než aby se vrhla do vody, aby se zachránila, přestože se tam cítí volně, výborně plave a potápí se.

Tito ptáci línají pouze jednou ročně, a to se obvykle děje v období odchovu kuřat. V takových chvílích se ptáci společně se svými mláďaty stahují do míst hluchých a spíše nepřístupných, pro své umístění si vybírají především louky s nízkou trávou.

Současně se ptáci snaží zůstat ve velkých hejnech a jejich stanoviště jsou zpravidla žárlivě střežena husími strážci. Mladí jedinci začínají línat jako první a tento proces u zralejších ptáků nastává o něco později.

Jídlo

Rostlinná potrava pro tyto ptáky tvoří základ jejich stravy. Zahrnuje zeleň, bylinky a bobule široké škály rostlin, které se nacházejí v malé výšce od země.

Husa-Pták-Husa-Fazole-Husa-Životní styl-a-Habitat-5

Při podzimních letech mají divoké husy možnost uspořádat zastávky na místech bohatých na jídlo, které jsou pro ně vhodné: na obilných a rýžových polích, jakož i na jiných plantážích a zeleninových zahradách. Rychle rostoucí kuřata konzumují jako potravu také živočišnou potravu: měkkýše, rybí kaviár a různý drobný hmyz.

Tito ptáci, kteří se shromažďují na krmných místech ve velkých hejnech, vydávají velký hluk a hlasy fazolové husy jsou slyšet i na vzdálenost několika set metrů. Přiblížit se k pasoucím se ptákům je absolutně nemožné, protože hejno je v takových chvílích vždy hlídáno bdělými hlídkami.

Jsou to obvykle zralí zkušení členové smečky. A v případě nebezpečí vydávají hlasité poplašné varovné zvuky. Husí hlas připomíná kdákání šedé husy a je hlásáno hrdelně ptáky v různých variacích.

Husa-Pták-Husa-Fazole-Husa-Životní styl-a-Habitat-11

Reprodukce a délka života

Hnízda fazolové husy se nacházejí téměř po celém území naší země, táhnoucí se mezi lesy tundry, včetně studených ostrovů, pokrytých věčným ledem v oceánu severu. Na místa vhodná pro chov kuřat přilétají takoví ptáci brzy na jaře, v době, kdy ledové bloky a nánosy sněhu, které zbyly po zimě, ještě zcela neroztály.

A právě v tomto období lze na obloze pozorovat klíny létajících hejn těchto divokých hus. Vybírajíc si suchá místa uprostřed tundry, na pahorcích, kopcích a kopcích nedaleko vodních ploch, v oblastech porostlých vzácnými vrbami a mechem, ptáci, kteří se rozdělili do párů, začnou vybavovat svá hnízda.

READ
Hortenzie růžová paniculate velkolistá: výsadba a péče v otevřeném poli

Husa-Pták-Husa-Fazole-Husa-Životní styl-a-Habitat-6

Jsou to monogamní ptáci. Ptáci přecházejí na svou konstrukci a pečlivě šlapou po místě, které si vybrali. Pak do něj vykopou malou díru. Dále začnou stavět hnízdo, přičemž jako materiál použijí zbytky loňské vegetace.

A samice pokrývá stěny domku pro budoucí mláďata peřím a prachovým peřím z vlastního těla, které pečlivě vytrhává. Samec pomáhá své přítelkyni ve všem od samého počátku stavby a dále při výchově a odchovu mláďat.

Slouží jako ochrana a ochrana pro svou rodinu, je neustále v těsné blízkosti a varuje před nebezpečím. V případě nepříjemných situací jsou ptáci v období hnízdění opatrnější. A když se objeví nepřátelé, nespěchají k útěku, maskují se a nepozorovaně se skrývají na pozadí okolní krajiny tundry.

Husa-Pták-Husa-Fazole-Husa-Životní styl-a-Habitat-8

Vajíčka budoucích mláďat, kterých je obvykle až 6 kusů, začíná samice snášet přibližně tři týdny po příletu ptáků na hnízdiště. Taková vejce váží něco málo přes 10 gramů a mají plavý odstín, zdobený skvrnitým vzorem.

Brzy poté, co se mláďata vylíhnou, zahřejí a uschnou, celá ptačí rodina opouští hnízdo a stěhuje se na ostrovy nebo do údolí řek poblíž luk bohatých na travnaté houštiny a křovinaté porosty.

Na takových místech se pro malá kuřátka snáze schová před nepřáteli. Jak mláďata rychle rostou, rodiče stále více touží po jejich přesunutí blíže k vodním plochám. V přírodě se tito ptáci nedožívají více než 20 let, ale když jsou chováni v zajetí, mohou žít mnohem déle.

Husa-Pták-Husa-Fazole-Husa-Životní styl-a-Habitat-9

Strážce fazolí

Husa fazolová je právem považována za největší divokou husu domácí fauny. Pro vášnivé lovce je tento druh ptáka považován za vzácnou kořist. I přes širokou škálu stanovišť není ptačí populace nijak významná.

Nicméně, lov hus oficiálně povoleno. Nejlepší taktikou pro lovce je vystopovat krmiště těchto ptáků, kde se shlukují ve velkých hejnech. Myslivci často používají fazolová husa vábnička a manipulovat s ním je opravdové umění.

Pokud jej použijete nesprávně, očekávaný efekt může být zcela opačný. A obezřetní ptáci, kteří cítí nebezpečí, budou pro lovce nedosažitelnou kořistí. Zkušení lovci často používají jako návnadu vycpané zvíře. fazolová husa, koupit což ve specializovaných prodejnách nebo přes internet není vůbec těžké.

READ
Dovední letáky - pákistánští bojoví holubi

Husa-Pták-Husa-Fazole-Husa-Životní styl-a-Habitat-7

Při lovu by se však nemělo zapomínat na ochranu přírody. A chutné maso těchto ptáků není vůbec důvodem k jejich zničení. Například hornoamurská populace tohoto druhu prochází prudkým výrazným snížením. Nepříjemná situace tohoto ptáka v jiných regionech vyžaduje pečlivé studium a opatření na ochranu opeřených zvířat.

Kromě intenzivního lovu velikost populace významně ovlivňují také faktory prostředí a podmínky prostředí, změny spojené s činností člověka. V současné době divoká husa zahrnuto v červené knize.

Fazolová husa (Anser fabalis) – Jedná se o vodní ptactvo patřící do čeledi kachen a řádu Anseriformes. Existují 4 poddruhy fazolové husy: šedá a lesní, tundra a krátkozobá. Všichni žijí v poměrně drsných klimatických podmínkách a živí se rostlinami.

fotka fazole husa

Tito stěhovaví ptáci se začnou vracet domů dříve než ostatní. Pro jejich zářivou barvu a velkou velikost o ně mají často zájem lovci. To ale není vše, čím mohou husy lidi překvapit. Jsou také opatrní a inteligentní.

Popis a funkce

Peří ptáka jsou šedohnědé barvy a tlapky jsou žluté s přelivem oranžové. Zobák vyniká také díky černé barvě a žlutému pruhu na něm. Husa váží asi 2,5 kilogramu, ale najdou se i velcí jedinci o váze 5 kg. Samci a samice se liší velikostí: samice jsou o něco menší než samci.

tajga fazolová husa

Hlas hus je docela zvučný a ostrý, protože hejno bude slyšet na několik kilometrů, ale připomíná kdákání jiných podobných druhů. Na hluk dokážou reagovat nejen příbuzní a toho lovci využívají.

Druhy a stanoviště

Existuje několik druhů fazolových hus, které žijí hlavně v místech s chladným klimatem:

lesní husa, který žije přednostně v lesích západní Sibiře. Obvykle tento poddruh netvoří kolonie, ale vytváří rodinné skupiny. Charakteristickým rysem hus lesní je podlouhlý zobák a nosní chrást.

tundrová husa. Poddruh žije na arktických ostrovech, biotopech tundry a leso-tundry. Zobák jedinců je oteklý a nepříliš dlouhý. Hmotnost ptáka je asi 3 kilogramy a rozpětí křídel není větší než jeden a půl metru. Další odlišností od ostatních je úzký žlutý pás.

krátkozobá husa, žijící na východě Grónska a na severozápadě Ruska, má krátký zobák s růžovým pruhem a váží asi 3 kg. Křídla jedinců nejsou příliš dlouhá a ve složeném stavu nepřekrývají ocasní pera. Nyní tento poddruh trpí nejvíce, protože počet ptáků klesá.

READ
Brokolice: výhody a škody, kalorie, prospěšné a léčivé vlastnosti, kontraindikace pro muže a ženy

krátkozobá husa

Šedá husa fazolová husa žije v tajze a je extrémně opatrný. Takové husy váží poměrně hodně – více než 4 kilogramy. Tlapky a obvaz jsou oranžové a tmavé peří pokrývá hlavu a spodní část zad.

Šedá husa fazolová husa

Husí dávka

Obvykle se husa krmí rostlinami a jedinci se stravou živočišné stravy jsou mnohem méně běžní. Kořeny a výhonky rostlin, brusinky a semena šišek jsou tedy oblíbenou potravou ptáků. Mezi jednotlivci jsou neméně oblíbené rákosové výhonky a borůvky. Ale navzdory skutečnosti, že jednotlivci milují rostliny, mladí ptáci potřebují jíst měkkýše a kaviár.

Při migraci obvykle jedí pšenici a kukuřici, ale na pozemcích mohou jíst i zeleninu, i když preferují obiloviny. Je to dáno názvem druhu, neboť „mlátíčko“ ̶ je místem, kde se zpracovává a skladuje obilí.

co žere fazolová husa

Reprodukce

Samice a samec si společně staví hnízdo na suchém místě u vody. Aby byl domov teplý a útulný, ptáci se ho snaží ozdobit mechem nebo trávou. Po okrajích hnízda je chmýří nebo peří. Vybavení „domu“ trvá asi 3 týdny, ale v některých případech husy najdou přirozené prohlubně a proces jde rychleji, jinak zhutní půdu a vytvoří prohlubeň.

Snůšku tvoří vejce o váze 12 gramů, což bývá 3-9 kusů. O něco později žloutnou, aby lépe splynuly s povrchem. Uběhne 25 dní a začnou se objevovat mláďata. To probíhá do konce července. Housata se rodí s šedým nebo olivovým peřím na zádech a peří na těle je žluté.

Reprodukce fazolové husy

Je důležité, aby samec nepomáhal s inkubací vajíček, ale chránil samici i v případě napadení liškou nebo polární liškou. Sice to na první pohled vypadá, že husy taková zvířata přechytračit nedokážou, ale pro větší bezpečnost potomků rodiče berou housata na louku a dál za nimi chodí tam, kde je potrava a bezpečněji. Naštěstí mláďata dospívají měsíc a půl a pak se dokážou chránit.

Život

Toto vodní ptactvo může trávit dlouhou dobu na souši a s vodním prostředím se sjednocuje až večer. Navíc i v případě nebezpečí husy spíše utečou skokem po loukách než plaváním po vodě, přestože plavání je důležitou součástí jejich života.

Neméně zajímavé je, že ptáci jsou monogamní a nikdy nezradí partnera. Již ve třech letech sexuálně dospívají a tvoří pár, který nic nerozdělí.

READ
Výsadba vajec s indo-kočkami

Husí životní styl

Husa prochází línáním jednou ročně, když jsou kuřata odchována. V tomto období ptáci raději chodí na těžko dostupná místa, jako je louka. Je ale známo, že v tuto chvíli dokážou vytvořit velké skupiny, aby nebyli tak zranitelní vůči predátorům kvůli tomu, že nemohou létat.

Životnost a populace

Dnes populace těchto ptáků klesá a celému druhu hrozí vyhynutí, a proto se přijímá soubor opatření ke zvýšení počtu. To však není způsobeno krátkou délkou života, protože ptáci jsou schopni žít 15 let a ještě více v zajetí. Obyvatelstvo je ovlivněno ekologií, lidskou činností. Lidé tedy již dlouho vědí o vlastnostech prachového peří a peří zvířat pro výrobu textilií, o příjemné chuti jejich masa a vajec, i když to není důvod k zabíjení fazolové husy uvedené v Červené knize.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: