Anýz obyčejný – prospěšné vlastnosti pro naše zdraví

Anýz – jednoletá bylina, jehož domovinou jsou pravděpodobně země Středomoří. Toto koření bylo známé ještě před rozvojem civilizace. Staří řečtí lékaři se o tom zmiňovali ve svých vědeckých pracích.

Mezi nimi je třeba zmínit „otce medicíny“ Hippokrata, přírodovědce Theophrasta a farmakologa Dioscorida. Do Evropy a dalších kontinentů se rostlina dostala ze starověkého Egypta. V Rusku získala statut kulturní rostliny v XNUMX. století.

Vitamínové a minerální složení rostliny

Zralé plody anýzu obsahují rozsáhlé složení vitamínů a minerálů, díky kterým je produkt hodnotný:

  • Éterické oleje.
  • Tukový olej.
  • sacharidy.
  • Organické kyseliny.
  • Anethol.
  • methylchavikol.
  • Aldehyd.
  • keton.
  • Alkohol
  • kyselina anisová.
  • Fellandren.
  • Pinen.
  • dipenten.
  • Camphen.
  • acetaldehyd.
  • Anisketon.

anýz roste

Co je užitečný anýz?

Chemické složení koření umožňuje jeho použití jako lék. Látky obsažené v anýzu příznivě působí na organismus:

  • Zmírňuje únavu a nervové napětí.
  • Posiluje centrální nervový systém, předchází nervovým poruchám.
  • Zvyšuje fyzickou odolnost a psychickou stabilitu.
  • Ulevuje od bolesti při migréně.
  • Odstraňuje stavy slabosti, závratě, nevolnosti.
  • Pomáhá odstranit chronickou zácpu, plynatost.
  • Usnadňuje fyzickou kondici při onemocněních dýchacích cest (kašel, rýma, angíny).
  • Zmírňuje bolesti při artritidě a revmatismu.
  • Odstraňuje negativní pocity během menstruačního období.
  • Stabilizuje hormonální pozadí během menopauzy.
  • Normalizuje srdeční rytmus.
  • Odstraňuje zánětlivé procesy v genitourinárním systému.
  • Obnovuje rovnováhu voda-sůl, odstraňuje otoky.
  • Zvyšuje chuť k jídlu.
  • Zlepšuje peristaltiku střev.
  • Zvyšuje laktaci.
  • Podporuje proces hematopoézy.
  • Má antipyretický účinek.
  • Snižuje bolest při bolesti svalů.
  • Odstraňuje nepříjemný zápach z úst.

Kromě toho jsou anýz a anýzový olej považovány za silná afrodiziaka, která mohou zvýšit libido.

anýz

Kde a k čemu se koření používá?

Anýz se nejčastěji používá v vaření. Používá se v pekařských a cukrářských výrobcích. Konzervárenský průmysl, výroba masa a rybích výrobků se bez této složky neobejde.

Semena anýzu

Velmi často anýz slouží jako přísada do silných alkoholických nápojů, včetně těch známých. Anisovka vodka byla v Rusku vždy žádaná.

Pro spravedlnost je třeba poznamenat, že anýz se těší zasloužené oblibě a v medicíně. Nízkotoxické léky z anýzu mají léčivé vlastnosti, které mají na tělo následující účinek:

  • Protizánětlivé.
  • Dezinfekční prostředek.
  • Bolest proti bolesti
  • Anestetikum.
  • Antipyretikum.
  • Diuretický.
  • Projímadlo.
  • Choleretické.
READ
Pěstování vytrvalého eustoma: množení růží, sázení květin u kořene, péče o lisianthus

V oficiální a tradiční medicíně jsou tyto vlastnosti produktu zvyklé léčba nemocí horních cest dýchacích. Koření je součástí prsních přípravků, elixírů a kapek proti kašli. Tyto prostředky pomáhají ředit a vyhnat hlen.

Diuretické a protizánětlivé vlastnosti používané pro léčba genitourinárního systému. Kromě toho se produkt úspěšně používá k odstranění poruch gastrointestinálního traktu.

Kořenící léky mohou léčit a zmírňovat bolesti při revmatismu, artróze a bolesti svalů. Antioxidanty přítomné v anýzu snižují možnost rakoviny.

Dezinfekční vlastnost přípravku podporuje hojení otevřených ran, léčbu furunkulózy a popáleninami poškozenou pokožku.

Anýz není o nic méně žádaný v kosmetologii. Jeho účinek proti stárnutí se používá k přípravě terapeutických a profylaktických masek, které zlepšují stav pokožky obličeje.

Aplikace v kosmetologii

Recept na masku pro citlivou pleť

Pro tento recept na krásu si vezměte 2 polévkové lžíce teplé bramborové kaše. Do drcených brambor přidejte 1 lžíci teplého mléka, 1 žloutek a 2 kapky anýzového oleje.

Všechny komponenty musí být důkladně a rychle promíchány, aby pyré nemělo čas vychladnout. Vzniklou hmotu je třeba nanést na čistou pleť a nechat působit 20 minut. Po uplynutí doby se maska ​​smyje mírně teplou vodou.

Během procedury je nejlepší zaujmout polohu na zádech a uvolnit svaly obličeje. Jednoduché ingredience, které masku tvoří, dokážou pokožku obličeje osvěžit, dodat jí matný finiš a pružnost.

Masky s přídavkem medu, zakysané smetany, tvarohu v kombinaci s anýzovým olejem nejen mírně vybělí pokožku, ale mají také výživný účinek.

Škodlivý účinek produktu

Voňavé koření ovoce a olej z nich mají řadu kontraindikací. Anýz a jeho deriváty (olej, tinktury, odvary) se nedoporučují používat v následujících případech:

  • Alergické reakce na produkt.
  • Těhotenství.
  • Věk dětí do 3 let.
  • Onemocnění trávicího traktu (kolitida, gastritida, žaludeční vřed, duodenitida, překyselení).

Nedoporučuje se překračovat povolenou míru spotřeby koření. Předávkování může způsobit negativní účinky (nevolnost, závratě, zvracení). To platí zejména pro anýzový olej, který lze perorálně konzumovat ne déle než jeden týden.

Pro zmírnění dopadu anýzového oleje na organismus je nutné jej rozpouštět v mléčných výrobcích s nízkým procentem tuku (mléko, smetana). Předávkování je také nežádoucí při použití odvaru z kořenících zrn pro léčebné účely. Jeho míra by neměla překročit 100 ml denněrozdělena do několika kroků.

READ
Pěstování a péče o Cattleya

anýzový olej

Výkon

Vonný anýz a drogy z něj připravené mohou nejen zlepšit chuť jídla, ale také pomoci člověku vyrovnat se s některými neduhy. Koření však bude mít takový účinek při dodržení pravidel a norem používání.

Zároveň bychom neměli zapomínat na kontraindikace. Koření pro léčebné účely můžete používat pouze po konzultaci s lékařem.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: