Zajíc polní: popis, foto

Zajíc – velký druh zajíců s výrazně velkými tlapami. Dostal název pro charakteristickou šedou barvu srsti. Savec. Přirozené rozšíření druhu probíhá na území Velké Británie a západní Evropy. V jiných zemích byli uměle aklimatizováni.

Popis zvířete

velikost

Velikost zajíce je až 68 cm na délku, s tělesnou hmotností 4 – 6 kg. Někteří jednotliví zajíci dosahují hmotnosti 7 kg. Tak velcí jedinci se nacházejí v severních oblastech celého areálu.

Popis zajíce

Uši lokátoru dospělého zajíce dosahují délky 9-15 cm. Jak víte, sluch u zajíců je vyvinutější než jiné orgány vnímání, což usnadňuje orientaci v prostoru.

Rys, který odlišuje zajíce hnědého, je přítomnost dlouhé nohy. Díky vyvinutému chodidlu se zajícům daří vyhýbat se smrti predátorů kvůli dlouhým skokům.

Barva

Letní barva zajíce se liší v odstínech od šedé po hnědou. Boky jsou světlejší než záda a bříško je bílé. Oblast kolem očí se vyznačuje přítomností bílých kroužků a uši mají černé špičky.

zimní barvení zajíc je lehčí než letní zajíc. Existují však oblasti, které zůstávají tmavé po celý rok: hlava, přední část zad a špičky uší. Pro srovnání se podívejte na obrázek zajíce zajíce níže.

Rychlost

V podmínkách na krátké a přímé vzdálenosti je dospělý zajíc schopen dosáhnout rychlosti 50-60 km/h. Zajíc přitom může libovolně měnit trajektorii skoků. Při ohrožení života může rychlost zajíce hnědého dosáhnout 70 km/h. Pro srovnání, maximální lidská rychlost je 44 km/h.

Život

Zaječí životní styl

Podle údajů získaných Institutem Maxe Plancka pro demografický výzkum je průměrná délka života zajíců polních 12 let. V zajetí se dožívají 6-7 let.

Životní styl je osamělý. Za příznivých podmínek pro druh se zajíc stává územně osídleným zvířetem. Schopný jíst po dlouhou dobu na jednom pozemku 30-50 hektarů.

Při hledání potravy může běžet do sousedních území a poté se vrátit do doupěte (úkryt pro zvířata). V létě je postel malou vykopanou dírou v křoví nebo pod padlými stromy.

Aktivita je pozorována v noci. Většinou v první polovině noci a v hodinách před svítáním. V době říje jsou přes den vidět zajíci polní.

Za špatných krmných podmínek dochází k přirozené migraci.

Aby je tento druh nechytil dravci, vyvinul si schopnost skrýt stopu. Sama o sobě, tichá zvířata.

Ohrožení života

Nepřátelé zajíce

Zajíc je oblíbenou pochoutkou lišek obecných, vlků, divokých koček, velkých jestřábů, sov. V Severní Americe je napadají kojoti. Také zaječí maso je považováno za dietní maso a je mezi lidmi oblíbené.

Co jí

Druh potravy zajíce hnědého je býložravec. Tento druh zvířat preferuje obiloviny ve formě pohanky, obilnin a slunečnicových semínek. Mezi bylinky patří jetel, čekanka, vojtěška a pampelišky. Pocit hladu v noci, zajíc cestuje kilometry najít jídlo.

READ
Balkonové okurky

V zimě se zajíc živí větvemi, pupeny, keřovou kůrou a mladou kůrou ovocných stromů.

Co jí zajíc

Zajíci, kteří se usazují vedle zemědělské půdy, mohou velmi poškodit ozimy, zeleninové zahrady a sady, protože napadnou plodiny pěstované lidmi pro potravu.

Kde bydlí

Oblast

Zajíc žije v Evropě, Jižní Americe, Asii a dokonce i v Austrálii. Mimochodem, na území Krymu a Ázerbájdžánu byly v sedimentech nalezeny pozůstatky zajíců, staré více než 2 miliony let.

Vzhledem k tomu, že zajíc se vyznačuje osídlením ve stepních a lesostepních zónách, žije tento druh v oblastech Evropy, Irska, Skotska, Turecka, Íránu, Zakavkazska a severní části Arabského poloostrova.

Stanoviště zajíce zajíce

Distribuce zajíce v Rusku byla umělá. První doložené pokusy o aklimatizaci druhu byly učiněny již v 18. století. A do roku 1970 bylo na ruském území usazeno více než 20 tisíc zajíců.

Poté bylo rozhodnuto o osídlení Sibiře Rusy, ale tento druh mohl zakořenit pouze v její jižní části. Dalším místem s úspěšným přesídlením je Primorsky Krai.

Zajíc se vyskytuje v severní a jižní části Ukrajiny.

Místo výskytu

Tento druh se nejraději usazuje ve stepích, lesostepích, stejně jako na polích, loukách, mýtinách a okrajích. V podmínkách zvolené oblasti se zajíc pohybuje rychleji a lépe se skrývá. V lesích se vyskytuje vzácně.

Stanoviště zajíců

Rádi se usazují v blízkosti zemědělské půdy v malých lesících nebo v křovinách. V zimě se zvíře snaží přesunout blíže k osadám nebo se usadí na kopcích, kde není sníh.

Reprodukce

Charakter rozmnožování zajíce polního je velmi závislý na území, na kterém druh žije. Například v západní Evropě zajíci vytvářejí potomky od března do září. Během těchto šesti měsíců vytvoří většina zajíců 4 mláďata.

Za příznivých povětrnostních podmínek mohou mít 5 mláďat. Naproti tomu zajíci běžní v severní části Evropy odvedou každému 2 snůšky za půl roku.

Chov zajíců

Březost samice zajíce je od 45 do 48 dnů. Zajíci jsou však schopni se znovu pářit jak před porodem, tak bezprostředně po něm.

Podobnosti mezi zajícem a bílým zajícem

  • Druh potravy – býložravci;
  • Rozšíření – oba druhy se rády usazují ve stepních a lesostepních zónách;
  • Druh ohrožení – oba druhy kořisti pro dravá zvířata.

Jaký je rozdíl mezi hnědým zajícem a bílým zajícem?

  • Zajíc je větší než zajíc bílý. Pokud vezmeme průměrnou velikost, pak je zajíc o 2 centimetry větší;
  • Bílý zajíc se tak jmenuje, protože v zimě mění barvu na zcela bílou. Mořské panny trochu zesvětlí, ale zůstanou ve stejných odstínech šedé;
  • Rusové nemají přátelskou říji. Z tohoto důvodu se březí samice tohoto druhu mohou setkat dříve i později než v nastavené sezóně.

Červená kniha

zajíc zajíc červená kniha

Tento druh zajíce patří do kategorie „nejmenší obavy“. Počet zajíců polních dosahuje za příznivých podmínek až několika milionů ročně, takže se o ně nemá cenu starat. Jediná věc, která podkopává výhled, je epizootika a hladovění.

READ
Choroby kopru a jejich kontrola, fotografie možných škůdců, charakteristické příznaky infekce a způsoby, jak se s nimi vypořádat

Zajíc

Zajíc je savec z rodu zajíců a řádu zajíců. Stanoviště původního zástupce stepi zasahuje na území Evropy, území Malé Asie a západní Asie a také na rozlohy severní Afriky. Zajíc je považován za nejběžnější druh z rozsáhlé rodiny zajíců.

Zajíc-zajíc: popis

Jedná se o poměrně velký druh zajíců, protože dospělci dosahují délky těla asi 60-70 centimetrů s průměrnou tělesnou hmotností 5 kilogramů, i když se najdou exempláře vážící až 7 kilogramů. Populace největšího zajíce se vyskytují na severních a severovýchodních územích jejich biotopu. Zajíc má poměrně křehkou stavbu těla, zatímco zajíc má oproti zajíci bílé určité odlišnosti. U zajíce jsou uši poněkud kratší, stejně jako ocas, zatímco zajíc má v horní části prodloužený klínovitý ocas černohnědého odstínu nebo černý.

Hnědí zajíci se pohybují poněkud rychleji, což se vysvětluje delšími skoky ve srovnání s bílými zajíci. Na krátké vzdálenosti je zajíc schopen zrychlit až na 50-60 km / h. Zajíci jsou považováni za dobré plavce. V případě poranění vydávají vysoký pronikavý zvuk. V případě nebezpečí zajíc začne cvakat zuby nebo začne klepat tlapkami na zem, čímž informuje příbuzné o nebezpečí. Samice se svými potomky komunikuje pomocí jemných zvuků.

Zajímavé vědět! Zajíc má oproti zajíci bílé o něco delší zadní končetiny, ale tlapky užší a kratší. Takové rozdíly jsou způsobeny tím, že zajíci hnědí žijí v podmínkách, kdy je sněhová pokrývka tvrdší a jemnější.

Внешний вид

V létě se může barva vlněného krytu zajíce lišit v závislosti na životních podmínkách. V barvě mohou být přítomny velké tmavé skvrny, tvořené špičkami chlupů, které mají okrový odstín. Srst zvířete se vyznačuje přítomností lesku, hedvábnosti a má také určitou vlnitost. Boky karoserie jsou nalakovány o něco světleji než horní. Břicho je téměř bílé bez přítomnosti tmavých skvrn. Špičky uší hnědého zajíce jsou vždy černé. V zimě je barva srsti poněkud světlejší, i když špičky uší, oblast hlavy a také přední část zad zůstávají černé.

Stejně jako všechny ostatní druhy zajíců i zajíci línají dvakrát ročně – na jaře a na podzim. Jarní proces línání začíná koncem března a trvá téměř dva měsíce. V měsíci dubnu je tento proces nejaktivnější, protože srst zvířete vypadává v chuchvalcích. Směr línání je od hlavy k ocasu. S nástupem podzimního období letní srst postupně vystřídá hustá delší zimní srst. Podzimní línání probíhá opačným směrem – od ocasu směrem k hlavě.

Charakter a životní styl

Zajíc žije v přirozeném prostředí, vede sedavý způsob života, žije v určité oblasti. Pokud existuje potravní základna, zajíc je neustále na jeho území, které může zabírat až padesát hektarů. Na některých územích má zajíc hnědý místa pro zajíce a také místa pro krmení, která se nacházejí ve značné vzdálenosti od sebe, takže zvířata musí denně migrovat a procházet 10 kilometrů. V období podzim-zima mohou zvířata provádět sezónní migrace. V tomto období preferují blízkost sídel, co nejblíže k okrajům lesa a také preferují kopce, kde je minimální sněhová pokrývka.

READ
Jak si vybrat správnou řetězovou pilu na dřevo pro podávání: zařízení a princip činnosti, kritéria výběru

Zajíci polní, žijící v horských oblastech, se na podzim stěhují do niv a s nástupem jara se vracejí na horské svahy. Když nastanou nepříznivé podmínky, kdy je pro zajíce obtížné získat potravu kvůli tvrdé svrchní sněhové krustě, musí zvířata hledat nová příznivější území. Tato zvířata se v souvislosti s lidskou činností stěhují na jaře a na podzim do jižnějších oblastí. Jejich aktivní život probíhá hlavně za šera a v noci, i když v období rozmnožování je jejich aktivita pozorována i ve dne.

Vrchol aktivity zpravidla připadá na večerní a ranní hodiny. Při hledání potravy mohou zajíci jít několik kilometrů, zatímco zajíci žijící na otevřených prostranstvích vždy urazí delší vzdálenost ve srovnání se zástupci rodu, kteří žijí mezi houštinami stromů a keřů. Když to povětrnostní podmínky nedovolí, ulehnou zvířata do svých úkrytů, které představují malé prohlubně umístěné pod keři nebo padlými stromy. Často jsou tyto úkryty umístěny mezi vegetací právě na poli.

Zajíci hnědí si dokážou vyhrabat díry, aby se schovali před denním horkem, i když si pro sebe nevykopávají trvalé díry. Někdy najdou opuštěné nory jiných zvířat a používají je jako úkryty. Umístění přístřešku závisí na ročním období, stejně jako na životních podmínkách. S nástupem jara se místa záhonů nacházejí v oblastech dobře prohřátých slunečními paprsky a při špatném počasí se přesouvají do kopce. V zimě si zajíci vybavují místa doupat, uzavřená před nárazy větru.

Důležitý fakt! V případě velkého sněhu dokážou zajíci vyhloubit dvoumetrové tunely, na podzim nebo v zimě je často najdou v kupkách sena připravených na zimu člověkem nedaleko osad.

Jak dlouho žije zajíc

Zajíci hnědí žijí v přirozeném prostředí asi 6-12 let, což je spojeno s mnoha přirozenými nepřáteli. Ženy žijí zpravidla méně než muži téměř dvakrát. Existují důkazy, že tato zvířata žila až 14 let.

sexuální dimorfismus

Navenek je téměř nemožné odlišit samici od samce, kromě srovnání jejich velikostí.

Kde bydlí zajíc

Zajíci hnědí žijí ve velmi rozsáhlých oblastech. Rozšíření tohoto druhu na severní území nastalo někde v polovině čtvrtohor. Zajíc se vyskytuje v lesních zónách, ve stepích, v zóně tundry evropského kontinentu, ve Skotsku, Turecku, Íránu, Zakavkazsku a na Arabském poloostrově. Fosilní pozůstatky těchto zvířat byly nalezeny na území Krymu a Ázerbájdžánu v pleistocénních nalezištích. Na území naší země se zajíci zajíci nacházejí na severním břehu jezera Ladoga a Onega a poté se stanoviště šíří přes Kirov a Perm a lemuje pohoří Ural v oblasti Pavlodar. Jižní hranice končí v Zakavkazsku, Ustyurt, severní části regionu Aralského moře, sahá až do Karagandy.

READ
Jedí králíci lopuch: výhody pro zvířata, pravidla a normy krmení

Tato zvířata se cítí skvěle v některých oblastech jižní Sibiře, stejně jako na úpatí Salair, Altaj a Kuzněck Alatau. Kromě toho zajíc zakořenil v rozlehlosti Dálného východu a Primorského území. Kromě toho existovaly pokusy o umělé přesídlení těchto zvířat na území Severní, Střední a Jižní Ameriky. Tyto pokusy byly úspěšné, stejně jako přesídlení zajíce polního na Novém Zélandu i na jih australského kontinentu, kde se rychle proměnil ve škůdce zemědělských plodin.

Zajíci hnědí jsou běžnými obyvateli otevřených oblastí, stepí a lesostepí, pouštní stepní krajiny. Zvíře preferuje otevřené plochy v podobě polí, luk, okrajů lesů, rozsáhlých pasek, pasek a spálenin. V hlubinách lesů, reprezentovaných jehličnatými stromy, se zajíc prakticky nevyskytuje, ale v lesích, skládajících se z listnatých stromů, se tato zvířata vyskytují. Oblíbeným stanovištěm dospělých zajíců jsou plochy zabrané zemědělskou půdou a střídající se s malými porosty, křovinami, roklemi a trámy. V zimě se raději zdržují v osadách s vodními plochami.

Co jí zajíc

Potrava zajíce polního se v létě skládá z různé zelené vegetace, kterou představují bylinné rostliny, mladé výhonky stromů a keřů. Zajíci rádi žerou stonkovou část rostlin, stejně jako zelené listy. Někdy je jejich strava doplněna kořenovým systémem, který leží blízko povrchu země. Od poloviny léta se zajíci živí semeny různých rostlin, které nestráví, což přispívá k šíření semenného materiálu. Jinými slovy, letní jídelníček zajíce polního je velmi rozmanitý. Zahrnuje divoké i kulturní rostliny, jako jsou:

  • Pampelišky.
  • Čekanka.
  • Tansy.
  • Ptačí horolezec.
  • Surepka.
  • Jetel.
  • Vojtěška.
  • Slunečnice.
  • Pohanka
  • Obiloviny.

Zajíci, pokud je to možné, mohou jíst s různou zeleninou, stejně jako tykve. S nástupem zimního období zajíci nadále jedí zbytky travnaté vegetace, stejně jako semena různých rostlin, zbytky zahradních plodin, zbytky ozimých plodin, jakož i mladé výhonky těchto plodin, způsobit nějaké škody v zemědělství. Někdy musí sehnat jídlo a dostat ho zpod sněhové pokrývky. Pokud je pro ně sněhová pokrývka příliš silná, přejdou na krmení keřů a stromů, jedí kůru a malé větve.

Zajímavý moment! Zajíci hnědí jedí kůru stromů, jako je dub a javor, metla a líska, jablko a hruška. Bílý zajíc preferuje vrbu a osiku. V místech zimních vyhrabávání zajíců se často objevují koroptve, které nedokážou získat potravu zpod sněhu.

Rozmnožování a potomci

Hnízdní období zajíce polního závisí na podmínkách přirozeného prostředí. Na území západní Evropy toto období připadá na teplé období, od března do září. Během této doby mohou samice reprodukovat až 4 mláďata a v nejpříznivějších letech všech pět mláďat. Když to přírodní podmínky dovolí, dochází k rozmnožování zajíců po celý rok a první zajíci se rodí v měsíci lednu. V chladnějších oblastech se nerodí více než dvě mláďata.

READ
Jak zabránit naklonění stromu peněz

Na území středního Ruska začíná proces rozmnožování v únoru. Druhá říje je typická pro měsíc duben/květen a třetí říje je pozorována v měsíci červnu. Po oplodnění nese zajíc své potomstvo 45-48 dní. Samice se může pářit ihned po porodu a ještě před narozením potomků. Proces rozmnožování u zajíců hnědých zpravidla neprobíhá tak přátelsky jako u zajíců bílých, proto narození potomků nemá konkrétní termíny: potomci se mohou objevit dříve nebo později než v určitých termínech.

V jednom vrhu může být od 1 do 9 králíků, přičemž počet králíků závisí na řadě faktorů. Čím kratší jsou reprodukční cykly, tím více králíků v každé snůšce, zatímco v létě zpravidla nejpočetnější snůšky. Nutno také podotknout, že samice středního věku rodí také nejpočetnější potomstvo. Před narozením potomků hledá samice odlehlé místo, kde vybaví hnízdo pro sebe i pro budoucí potomky, a to to nejprimitivnější. Pokud je okolní teplota příliš vysoká, může samice vykopat mělkou díru.

Potomci se rodí vidoucí a pokrytí vlnou. Každý zajíc váží něco málo přes 100 gramů. Mléko od zaječí samice dostává jednou denně a někdy musí jíst jednou za čtyři dny. Již pátý den po narození mohou zajíci opustit své rodičovské hnízdo, přičemž se snaží zůstat v blízkosti hnízda. Ve věku dvou týdnů zajíci váží 300-400 gramů, zatímco již aktivně jedí potravu pro dospělé. Po několika týdnech se potomek prakticky osamostatní. Jsou chvíle, kdy uhynul zajíc, králíky krmil jiný zajíc. Samozřejmě za předpokladu, že jsou zajíci stejně staří.

Zajímavý fakt! Někdy se v přírodních podmínkách i při držení v zajetí mohou narodit tzv. „manžety“, což jsou kříženci zajíce hnědého a zajíce bílého.

Přírodní nepřátelé

Zajíci jsou velmi bezbranná zvířata, takže mají jen obrovské množství přirozených nepřátel. Přirozené nepřátele představuje nejen mnoho nočních a denních dravých zvířat a ptáků, ale také člověk, který loví zajíce, aby získal chutné maso a teplou kůži.

Hodnota rybolovu

Zajíci byli loveni lidmi od nepaměti, protože o tato zvířata je určitý zájem. Každý rok člověk zničí jen obrovské množství těchto zvířat kvůli masu a krásné kůži. Zajíci mají často sportovní zájem. V dnešní době je lov zajíců nejen regulován, ale z důvodu sezónního otevření honu i kontrolován.

Stav populace a druhů

Zajíc je nejběžnějším druhem zvířat, jehož počet v některých letech dosahuje několika milionů jedinců. Populace těchto zvířat v naší době jsou považovány za ty, které nezpůsobují žádné obavy, pokud jde o vyhynutí druhu. A to i přes nepříznivé roky, sportovní a rybářský zájem i přítomnost řady nebezpečných chorob, které negativně ovlivňují stavy hospodářských zvířat.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: